Primal Stone

Poradnik > Stoły z blatem naturalnego kamienia

POWRÓT ELEGANCJI

0 komentarzy

Naturalne materiały

Największą zaletą stołów Primal Stone jest fakt, że są wykonywane z naturalnych surowców. Nijakość i bezbarwność sztucznych materiałów nie mogą się równać z doskonałością naturalnego kamienia, z jakiego tworzymy nasze meble.

Artystyczna prostota

Blaty z kamienia to elegancja w najczystszej postaci. Nic nie daje takiego efektu jak surowe piękno granitu, który idealnie podkreśla klimat pomieszczeń utrzymanych w klasycznym stylu. Wybór odpowiedniego kolorytu kamienia to ważny krok w kreowaniu spójnych estetycznie wnętrz – oferujemy trzy odcienie, a każdy zapewnia naturalny wygląd stołu. Ponadczasowość blatów wykonanych z kamienia to kolejna z niezliczonych zalet tego surowca; możemy mieć pewność, że nie jest elementem przejściowej mody, ale długie lata będzie tak samo zachwycał, a co więcej, pasował do najrozmaitszych wnętrz – eleganckich salonów i gabinetów, minimalistycznych i nowoczesnych mieszkań czy użytkowych pomieszczeń jak kuchnia czy taras.

Niepowtarzalność

Stoły Primal Stone jak żadne inne zapewniają oryginalność – każdy blat jest jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny i wyjątkowy. Nasze stoły to rozwiązanie dla wszystkich osób które cenią indywidualność, nie chcą produktu taśmowego, a pragną czegoś, co będzie unikatowe – dzięki użyciu naturalnego surowca nasze blaty oczarowują wzornictwem i rysunkami granitu.

Wytrzymałość oraz łatwość konserwacji

Stoły z blatem wykonanym z naturalnego kamienia cechuje trwałość i wytrzymałość na działanie czynników zewnętrznych, nie ima się ich także upływ czasu – właściwie użytkowane zachowają swój pierwotny wygląd na wiele lat.

Są również niezwykle łatwe w utrzymaniu. Nie wymagają przeprowadzania skomplikowanych czy czasochłonnych zabiegów pielęgnacyjnych. Aby zapewnić im skuteczną ochronę, zaleca się wykonanie co najmniej jednej w roku impregnacji, do czego szczególnie nadaje się środek Akemi idealnie zabezpieczający kamienną powierzchnię. Należy jednak pamiętać o odpowiednim użytkowaniu stołów, by zminimalizować ryzyko pojawienia się odbarwień lub trwałych uszkodzeń. Zaleca się korzystanie z podstawek; stawianie na kamiennym blacie gorących naczyń, przesuwanie po nim ciężkich przedmiotów może doprowadzić do powstawania zarysowań i pęknięć. Ewentualne zabrudzenia cieczami lub innymi produktami powinno się usunąć natychmiastowo za pomocą ciepłej wody – nie należy wystawiać kamiennych powierzchni na zbyt długi kontakt ze środkami czyszczącymi oraz produktami kwaśnymi lub zasadowymi. Zastosowanie się do powyższych wskazówek to klucz do cieszenia się pięknem kamiennego blatu przez długie lata.

Konglomerat – alternatywa naturalnego kamienia

Zamiast granitu blat może zostać wykonany z kwarcowego konglomeratu, a więc materiału łączącego w sobie kamień i żywicę, niesamowicie przypominającego swój naturalny odpowiednik. Wykonane z konglomeratu kwarcowego stoły są lżejsze, cieplejsze w kontakcie fizycznym, ponieważ przyjmują temperaturę danego pomieszczenia, a oprócz tego możliwe do wykonania w szerszej kombinacji kolorystycznej.

Choć nieco mniej wytrzymałe od naturalnego kamienia takie blaty również cechuje trwałość. Nie można jednak zapominać o zasadach prawidłowego użytkowaniu. Nie zaleca się użycia do konglomeratowych powierzchni wybielaczy ani zasadowych środków pH12, gdyż istnieje ryzyko powstania trwałych odbarwień. Podobnie może zadziałać kontakt z klejami i środkami o pH powyżej 6, produktami na bazie chloru i kwasu. Do usunięcia plam można zastosować rozpuszczalniki do farb, acetonu i trichloroetylen, które następnie niezwłocznie należy spłukać wodą – pozostawienie ich na dłużej skutkuje uszkodzeniami blatu. Wszelkie zabrudzenia cieczami lub produktami spożywczymi powinno się natychmiastowo usuwać, korzystając z ciepłej wody. Bardzo dobrze sprawdzi się też AKEMI Quartz Claen and Care oraz inne środki przeznaczone do czyszczenia blatów kuchennych.



W codziennym użytkowaniu trzeba pamiętać o ochronie powierzchni przed gorącymi przedmiotami, unikaniu przesuwania ciężkich naczyń, krojenia produktów bezpośrednio na blacie. Zaleca się stosowanie podkładek oraz podstawek.

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Dodaj komentarz

PShowBlog Komentarze wpisów